Pamiętacie pierwsze reklamy blue connect’a ? Śmiano się, że żeby złapać zasięg UTMS to trzeba było gimnastykować się mniej więcej tak samo jak koleś, który biegał w tej reklamie.
Na dzień dzisiejszy, w Płocku nadal nie ma UMTS, ale pisać maile na EDGE też można…. było….kiedyś….
Jakiś czas temu zaorałem desktop.pl i przeniosłem domenę na www.dreamhost.com. Dużo złego usłyszycie w sieci na temat DH. Niektóre rzeczy to niestety prawda. W ciągu dwóch miesięcy użytkowania doświadczyłem dwóch awarii, podczas których zginęło mi kilka listów. Dysk im się skończył na jednym ze 1500 serwerów i akurat na tym moim. A co będzie gdy zacznę hostować tam jakiś projekt WWW ?
Ale nie DH dziś się dostanie. Dostanie się Ścierze GSM.
Outlook przywitał mnie dziś komunikatem:
Twoja wiadomość nie dotarła do niektórych lub do wszystkich adresatów.
Temat: R: przejrzec projekty
Wysłano: 2007-05-08 09:41
Następujący adresaci nie są osiągalni:
‘kg@desktop.pl’ w dniu 2007-05-08 09:42
554 Service unavailable; Client host [213.158.196.67] blocked using xbl.dnsbl; http://www.spamhaus.org/query/bl?ip=213.158.196.67
Reasumując, nie mogę wysyłać maili przez SMTP, bo ktoś używa IPków Blue Connect do spamowania. Jak to w ogóle jest możliwe, że Era nie radzi sobie z tym problemem ? Przecież to nie jest publiczny dialup, gdzie każdy może anonimowo nabroić, to są usługi abonamentowe, na imię, nazwisko, NIP i REGON. Można łatwo wyłapać i zastrzelić winnego. Zwłaszcza, że jak widać adres IP był już z tej listy raz usuwany, więc ERA musi mieć świadomość problemu.
Chyba, że jak pokazuje nam http://www.ip2location.com/213.158.196.67 adres ten wykorzystywany jest też przez Heyah i każdy kto kupi zdrapkę za 10 zł, może mi …. zablokować wysyłanie maili. Efekt motyla po prostu.