Pamiętacie pierwsze reklamy blue connect’a ? Śmiano się, że żeby złapać zasięg UTMS to trzeba było gimnastykować się mniej więcej tak samo jak koleś, który biegał w tej reklamie.
Na dzień dzisiejszy, w Płocku nadal nie ma UMTS, ale pisać maile na EDGE też można…. było….kiedyś….
Jakiś czas temu zaorałem desktop.pl i przeniosłem domenę na www.dreamhost.com. Dużo złego usłyszycie w sieci na temat DH. Niektóre rzeczy to niestety prawda. W ciągu dwóch miesięcy użytkowania doświadczyłem dwóch awarii, podczas których zginęło mi kilka listów. Dysk im się skończył na jednym ze 1500 serwerów i akurat na tym moim. A co będzie gdy zacznę hostować tam jakiś projekt WWW ?
Ale nie DH dziś się dostanie. Dostanie się Ścierze GSM.
Outlook przywitał mnie dziś komunikatem:
Twoja wiadomość nie dotarła do niektórych lub do wszystkich adresatów.
Temat: R: przejrzec projekty
Wysłano: 2007-05-08 09:41
Następujący adresaci nie są osiągalni:
‘kg@desktop.pl’ w dniu 2007-05-08 09:42
554 Service unavailable; Client host [213.158.196.67] blocked using xbl.dnsbl; http://www.spamhaus.org/query/bl?ip=213.158.196.67
Reasumując, nie mogę wysyłać maili przez SMTP, bo ktoś używa IPków Blue Connect do spamowania. Jak to w ogóle jest możliwe, że Era nie radzi sobie z tym problemem ? Przecież to nie jest publiczny dialup, gdzie każdy może anonimowo nabroić, to są usługi abonamentowe, na imię, nazwisko, NIP i REGON. Można łatwo wyłapać i zastrzelić winnego. Zwłaszcza, że jak widać adres IP był już z tej listy raz usuwany, więc ERA musi mieć świadomość problemu.
Chyba, że jak pokazuje nam http://www.ip2location.com/213.158.196.67 adres ten wykorzystywany jest też przez Heyah i każdy kto kupi zdrapkę za 10 zł, może mi …. zablokować wysyłanie maili. Efekt motyla po prostu.
A ja dzisiaj właśnie zobaczyłem podobny komunikat przy wysyłaniu poczty jak Ty Krzysztofie - co ciekawe wygląda na to, że IP sieci mojego ISP zostało wpisane na listę.
Druga ciekawostka - mogę wysyłać maile ale tylko z kilku kont darmowych, które mam na ONET.pl czy O2…
Zablokowane jest za to wysyłanie maili z moich kont, które mam na DH (zbieg okoliczności ???). Hostuję kilka domen na tym serwerze (fakt, mieli kilka padów niestety), ale jak na razie był spokój.
Ciekawi mnie jednak inny fakt - skoro IP mojej sieci zostało wpisane na listę to czemu mogę wysyłać maile przez darmowe konta a z tych na DH juz nie ?? Skoro cała sieć jest blokowana (a w zasadzie serwer proxy, przez który wychodzą z niej maile na świat) to dlaczego w ogóle jakiekolwiek maile wychodzą…. Gdyby serwery pocztowe na DH zostały zablokowane to efekt byłby pewnie jak teraz ale dlaczego w komunikacie jest IP mojej sieci ???
Jest to jak na razie dla mnie niepojęte.
P.S. - co do tego blokowania usług abonamentowych to chyba Era powinna coś zrobić bo sam z nich korzystam… Rzadko ale czasami trzeba
Sprawa wygląda następująco. Z firm, które wymieniłeś tylko DH sprawdza przy wysyłaniu maili przez SMTP czy Twój IP jest na czarnej liście. Inni ograniczają się tylko do tego sprawdzenia w przypadku poczty przychodzącej. DH robi to również z pocztą wychodzącą od nich.
onet.pl czy O2 tego nie robią. Podejrzewam, że mało kto robi takie sprawdzenie przy wysyłaniu. Uważam, że DH czyni słusznie, bo jest to ich wkład w walkę ze spamem.
Mnie załamała odpowiedź ERA GSM. Odbili piłeczkę i żądają od DH dopisania swoich IP do whitelisty . DH wyklucza taką możliwość. Widać ERA woli zamieść sprawę pod dywan zamiast karać swoich klientów za rozprowadzania spamu.
Hej. Oto komunikat jaki mi się pojawia odkąd zaabonowałam się u Ery na Blueconnect:
Zadanie „pop.orange.fr - Wysylanie” zglosilo blad (0×800CCC6F) : „Serwer poczty wychodzacej (SMTP) zglosil blad wewnetrzny. W razie kontynuacji odbierania tej wiadomosci skontaktuj sie z administratorem serwera lub uslugodawca internetowym (ISP). Odpowiedz serwera: 554 5.7.1 service refused. Client host *** blocked for spamming issues. Adresse IP source *** bloquee pour incident de spam. Ref http://r.orange.fr/r/Oassistance_adresserejetee .”
Dzieje się to tylko i wyłącznie gdy wysyłam via Outlook, gdy loguję się na stronę Orange, wszystko działa. Yahoo i gmail nie weryfikują adresu IP hosta, więc z nimi nie mam problemu, ale Orange to moja główna skrzynka i nie chcę z niej rezygnować.
Jeśli ktoś wie jak sobie z tym poradzić, to bardzo by mi na tym zależało.
(Pytanie: To nie ma nic wspólnego z Nortonem, prawda?)
Dzięki
i pozdrawiam
AK
Z Nortotem raczej nie ma nic wspólnego.
Ja od pół roku nie mogę się porozumiewać normalnie (przez Outlook) z moim głównym klientem, bo u niego w firmie sprawdzają czarne listy IP i moje maile w ogóle nie dochodzą do adresatów.
Jedyne rozwiązanie to skonfigurowanie skrzynki pod gmail.com i wysyłanie maili przez gmail w “imieniu” adresu który robi problemy.
Mi ERA zaproponowała żebym kupił u nich stały adres IP, to wtedy będzie tylko mój i nie będą go używam spamerzy. Od takie rozwiązanie mają geniusze.
Ha! Faktycznie geniusze. Przecież w Blueconnect i tak jest przypisany stały adres IP! Tylko kasę chcą zdzierać z ludzi. I naprawdę nie rozumiem jak mój osobisty adres IP może być źródłem spamu. Po prostu głupota.
Tak jak już było wspomniane wcześniej, dziwi mnie to, że Era sobie z tym nie radzi.
Informacja do Orange już wysłana ze zgłoszeniem błędu - ale pewnie i tak nikt się tym nie przejmie.
Masz osobisty adres IP w BC? To to rozumiem, że za niego dodatkowo płacisz. Bo ja mam różne adresy IP. Z pewnej puli IPków ERY, która są tez używane przez HEYAH
Mój BC dostał kiedyś taki IP
http://www.ip2location.com/213.158.196.67
a tu patrzymy heyah.pl
Nic dodatkowo nie płacę. Po prostu abonament. Stały IP jest w usługach BC.
Przynajmniej teraz tak jest.
To może coś się zmieniło….
Rzuć okiem, to Twój IP z tego co widzę:
http://www.spamhaus.org/query/bl?ip=213.158.196.109
tam jest jakiś formularz usunięcia adresu z listy. Nie wiem czy oragnge używa akurat tej bazy, ale można spróbować
hej dzięki za linka, dam znac wkrótce czy to coś dało.
Okazuje się, że nie mam stałego adresu IP - a konsultant od sprzedarzy sprzętu w sklepie Ery powiedział mi, że z usługą jest stały adres IP… No cóż… przynajmniej Megavideo nie będzie stwarzało mi problemów, że za długo filmy oglądam
Usuwanie mojego adresu z listy nic nie da, tak mi się wydaje.
Chyba że jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie…?
Z tego co pamiętam to stałe IP jest płatną, usługą dodatkową. Więc jeśli sobie wykupisz (chyba nie kosztuje to dużo) to będziesz miał stałe IP
I problemy powinny się skończyć
Dzięki za info
a tym, którzy chcą bezproblemowo wysłać
paczkę kurierem, szybko i tanio, polecam serwis http://www.kurjerzy.pl/
Bardzo fajny artykul, pisz takich wiecej.
I am very thankful to this topic because it really gives great information “”`
I simply desired to thank you very much yet again. I’m not certain what I might have followed in the absence of the type of solutions documented by you over such a subject. It previously was a horrifying difficulty in my view, but noticing the very expert form you dealt with it made me to cry with delight. I’m just grateful for the guidance as well as expect you know what a great job you’re carrying out educating men and women using your website. Most probably you’ve never got to know all of us.
Needed to draft you a bit of remark so as to give many thanks once again about the wonderful views you’ve featured on this website. It has been tremendously open-handed of people like you to make unreservedly all many individuals might have offered for an e book to help make some profit for themselves, most importantly considering that you might well have done it if you considered necessary. The advice also acted as the fantastic way to be certain that the rest have the identical dream similar to my personal own to see more and more pertaining to this problem. I think there are millions of more pleasurable periods up front for people who scan your blog.
I definitely wanted to write down a quick message so as to thank you for all the precious ideas you are showing at this website. My time-consuming internet lookup has finally been compensated with excellent know-how to go over with my guests. I ‘d suppose that most of us website visitors actually are unquestionably endowed to exist in a really good network with many brilliant people with insightful methods. I feel very much blessed to have seen your entire website and look forward to so many more excellent times reading here. Thanks a lot once again for everything.